Oregano kubańskie, zwane również oregano Cajun, to pikantne zioło o silnym aromacie. Pochodzi z Kuby, ale obecnie jest uprawiany również w innych miejscach, takich jak Luizjana, Tennessee i inne południowo-wschodnie stany USA. Został sprowadzony przez hiszpańskich konkwistadorów i przywieziony do Luizjany, gdzie był używany do przyprawiania ryżu. Dziś kubańskie oregano jest popularną przyprawą do kanapek na ciepło i zimno, sałatek i dań warzywnych. Świetnie komponuje się też z owocami morza, ale szczególnie dobrze pasuje do steków, kurczaka i dania rybnego.
Piękne kwiaty tego atrakcyjnego zioła są bardzo pachnące, z jasnofioletowymi kwiatami wyścielającymi łodygi. Oprócz aromatyzowania ulubionej kanapki ze stekiem, oregano kubańskie może być wspaniałym dodatkiem do zup, gulaszu i innych potraw. Z pewnością prawdą jest, że nie można się pomylić z kuchnią Cajun – czerwonym sosem, ryżem i fasolą itp. – ale lubię dodawać oregano kubańskie do moich posiłków, jako zwykłą przyprawę lub jako dodatek. Daje mi ten sam egzotyczny smak co autentyczna salsa kubańska, dlatego cały czas używam jej w przepisach.
Chociaż stosunkowo łatwo jest wyhodować z sadzonek i małych roślin, nie polecam hodowania więcej niż czterech okazów na raz, ponieważ wszystkie rozrastają się na dużą szerokość i rozprowadzają korzenie w wielu doniczkach i tacach. Odniosłem spektakularny sukces, uprawiając oregano kubańskie w dużych doniczkach w pomieszczeniach, ale zawsze uważałem, aby korzenie roślin były dobrze przycięte, aby nie były nadmiernie tolerowane przez większe rośliny. Warto przycinać piękne fioletowe kwiaty!
Uprawa kubańskiego oregano na południu i zachodzie
Kubańskie oregano jest znanym gatunkiem ziół w ogrodzie kuchennym. Ale co to jest? A skąd to się wzięło?
Oregano kubańskie to zioło o ciepłej porze roku o mięsistej, drzewnej konsystencji wspólnej dla wielu gatunków mięty. Ma szarawe do różowawego ulistnienie i rośnie w jasnych odcieniach zieleni. Główki kwiatowe są duże, mają około dwóch do trzech cali długości i występują w różnych odmianach dzikich i hybrydowych. Kwiaty występują w wąskich gronach i kwitną od późnej wiosny do lata.
Oregano kubańskie można uprawiać w wielu klimatach; toleruje suchą glebę i dobrze reaguje na regularne nawożenie płynnymi nawozami i dodatkami do gleby. Nie sadź tej rośliny wieloletniej w stanach południowych, gdzie zamarznie; jest wrażliwy na zimno i najlepiej radzi sobie w ciepłych, słonecznych obszarach o łagodniejszym klimacie. Sadzonki należy zbierać regularnie, aby roślina miała zdrowe kwiaty. Roślinę doniczkową można przenosić do pomieszczeń, gdy jest zimno; pamiętaj tylko, aby zimą przykryć roślinę doniczkową folią ochronną. aby utrzymać je na pożądanej wysokości.
Jak większość wieloletnich ziół, przekonasz się, że oregano kubańskie odrośnie w przyszłym roku, ponieważ warunki klimatyczne są sprzyjające. Możesz również kupić rośliny wieloletnie w lokalnej szkółce, ale pamiętaj, że będą one musiały być co roku wykopywane i przesadzane. Rośliny wieloletnie, takie jak mięta, rozmaryn i tymianek, nie radzą sobie dobrze, jeśli są sadzone bezpośrednio przy czymś betonowym, ponieważ mają tendencję do gnicia. Miętę można pokroić w plastry i użyć do sałatek, ale świeże liście mięty są doskonałe na kanapki.
Jak uprawiać oregano kubańskie
Kubańskie oregano to wieloletnie zioło, które preferuje pełne nasłonecznienie i żyzną glebę. Pochodzi z Kuby, ale teraz rośnie dobrze w całym zachodnim świecie. W rzeczywistości stał się tak popularny, że jest teraz uprawiany w Kalifornii, Meksyku i Luizjanie, a także na Florydzie. Jej drzewne łodygi, wdzięczne liście i słodki aromat przypominają wielu osobom pietruszkę, ale są mocniejsze i mają bardziej prozdrowotne właściwości.
Oregano kubańskie najlepiej czuje się na Florydzie, ponieważ kwitnie w pełnym słońcu. Ponieważ kwitnie później w ciągu roku, należy go sadzić po ustąpieniu ostatnich przymrozków; czas, kiedy roślin jest mało, a ryzyko zachwaszczenia jest minimalne. Ponieważ preferuje pełne nasłonecznienie, sadzone jest w pokroju zwisającym, z doniczkami umieszczonymi bezpośrednio na słońcu. Gdy temperatura w ciągu dnia spada poniżej 12 stopni, roślina rozkwita, co jest radosnym widokiem na parapecie późnego ogrodu zimowego.
Podobnie jak większość wieloletnich ziół, będziesz musiał nawozić kubańskie oregano, aby było zdrowe. Możesz użyć standardowego nawozu, organicznego lub nieorganicznego, raz w roku. Jeśli planujesz użyć środka chwastobójczego, postępuj zgodnie ze wskazówkami i obficie spryskuj. Nawóz może być również potrzebny, jeśli twoja roślina rozrasta się na ponad sześć stóp lub rozwija srebrzysty kolor na całej szerokości. Dołożysz wszelkich starań, aby młode pędy nie stały się zbyt drzewne, co może prowadzić do utraty zapachu.
Czym jest ta egzotyczna roślina?
Oregano kubańskie – co to za egzotyczna roślina? Kubańskie Oregano to roślina ozdobna pochodząca z sosny na Karaibach i pochodząca z Kuby. Jako przyprawa stała się popularna w Stanach Zjednoczonych i innych krajach zachodnich, chociaż rośnie również popularność jako roślina lecznicza. W smaku bardzo przypomina oregano, choć ma mocniejszy aromat.
Oregano Kubańskie pochodzi z rodziny Citrus, która obejmuje awokado, słodkie ziemniaki, grejpfruty, arbuzy, papaję i wiele innych. Posiada aromatyczny olejek w kolorze jasnozielonym, prawie beżowym. Jego wysoka roślina rośnie od trzech do siedmiu stóp wysokości i ma szaro-zielone liście. Cała roślina pokryta jest białym włosem, co jest idealne dla kolibrów. Oregano Kubańskie ma łagodny aromat i jest dość pachnące.
Hiszpanie nazywają roślinę Guazaillera Escondido. Według jego twórców, pochodzenie nazwy sięga około 200 lat, kiedy hiszpański statek zakotwiczył u wybrzeży Kuby. Marynarze, nie chcąc wracać do Hiszpanii, zostali poproszeni przez kapitana o zebranie kilku roślin z brzegu. Zgodzili się i rośliny te stały się źródłem popularnego obecnie kubańskiego oregano.
Czym jest oregano kubańskie – co może dla Ciebie zrobić?
Oregano kubańskie to krzew lub winorośl, której kwiaty rosną w gronach. Posiada spękaną korę, ściśle obrane liście i esencję aromatyczną. Łacińska nazwa tej rośliny to Solanaceae i po raz pierwszy została znaleziona na Kubie. Udowodniono, że olejek eteryczny pozyskiwany z tej rośliny ma szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Czytaj dalej i dowiedz się więcej o niesamowitych właściwościach zdrowotnych oleju z kubańskiego oregano.
Roślina ta zawiera kilka rodzajów olejków eterycznych, które są bardzo pomocne w aromaterapii i masażach. Istnieją jednak tylko dwa główne rodzaje olejków eterycznych pozyskiwanych z tej rośliny, a mianowicie kwasy Fulerinalis vulgaris i Fiericinalis. Te dwa olejki eteryczne stosowane w aromaterapii mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne. Ponadto niektóre z nich stymulują wydzielanie ludzkiego hormonu wzrostu.
Innym interesującym faktem na temat tej rośliny jest to, że jest bardzo bogata w kofeinę i może być stosowana w leczeniu biegunki, astmy, kaszlu, a nawet wzdęć. Roślina ta jest również bogata we flawonoidy i terpenoidy. Inne korzystne właściwości to: przeciwzapalne, moczopędne, żołądkowe, uspokajające, pobudzające i antyseptyczne. Jeśli chcesz kupić kubańskie oregano – co to za roślina? Odwiedź nasz sklep internetowy już dziś!
Jak uprawiać kubańskie oregano – uprawa i reprodukcja
Oregano kubańskie, lepiej znane jako Cibao, to wieloletnie zioło z rodziny mięty (Lamiaceae lub Labiatae). Ta aromatyczna bylina pochodzi z Ameryki Środkowej, ale obecnie jest uprawiana i zbierana szerzej. Pochodzenie nazwy Kuba od hiszpańskiego słowa oznaczającego „owoc słońca” wynika z uprawy na dużą skalę i zalewania tej rośliny, która była intensywnie uprawiana jako roślina uprawna do celów spożywczych i leczniczych podczas hiszpańskich konkwistadorów na początku XVI wieku . Był również sprzedawany z innymi wyspami karaibskimi, takimi jak Barbados i St. Lucia, w celach medycznych, a później został sprowadzony na Wyspy Karaibskie, gdzie jego wszechstronność i zdolność adaptacji sprawiły, że jest doskonałym ziołem kulinarnym, szczególnie do zastosowań smakowych i przyprawowych.
Jest to twarda, wytrzymała roślina, która preferuje dużo światła słonecznego, ale może tolerować mniej światła słonecznego. Uprawa tego zioła nie jest bardzo trudna. Musisz tylko mieć pewność, że jest pod kontrolą, sadząc ją w dobrze przepuszczalnej, umiarkowanie piaszczystej glebie i dostarczając jej wystarczającą ilość składników odżywczych. Kubańskie Oregano – Uprawa i Rozmnażanie jest idealne dla tych, którzy chcą nauczyć się uprawiać własny ogródek ziołowy w domu.
Posadź ją w taki sam sposób, jak zwykłe podłoże doniczkowe. Jednak nie podlewaj go zbyt mocno, ponieważ wymaga znacznej ilości wody dla optymalnego wzrostu i wyglądu. Uważaj, aby nie zacieniać rośliny, ponieważ może uschnąć i umrzeć. Kiedy zauważysz pierwsze oznaki plamistości liści lub żółknięcia, zacznij je zabierać do domu i dać mu wystarczająco dużo miejsca. Nie trzymaj go w zamkniętym środowisku, ponieważ może również uschnąć i umrzeć. Właściwa wilgotność i oświetlenie są ważne w uprawie każdego rodzaju roślin, w tym kubańskiego oregano – Uprawa i Rozmnażanie.
Zastosowania i właściwości kubańskiego oregano – krótki przegląd
Oregano kubańskie od dawna jest powszechnym źródłem włoskich potraw, takich jak pizza i makaron, ale jest to składnik, który wielu kucharzy pomija i nie zdaje sobie sprawy z jego wszechstronności. Na przykład, w przeciwieństwie do wielu innych odmian oregano, kubańskie oregano ma pikantny, pikantny smak, który dość ładnie przebija się przez typowe smaki pikantnych potraw. Ma również bardzo ostry zapach, podobnie jak tymianek, który można stosować zarówno w kuchni, jak i w aromaterapii. Pomimo tak szerokiej gamy właściwości, istnieją pewne zasadnicze podobieństwa między wszystkimi roślinami kubańskiego oregano. Te same podstawowe rośliny rosną w wilgotnym klimacie z nieznacznie różniącymi się wysokościami i wzorami opadów; jednak te wariacje nie wpływają na istotne elementy samego zioła, ale raczej na sposób, w jaki jest zbierane i przygotowywane do użycia.
Podobnie jak wiele innych ziół kulinarnych, kubańskie oregano powinno być zbierane w określonym czasie, aby uzyskać optymalną jakość. Zbiór, gdy gleba jest jeszcze wilgotna, daje najbardziej aromatyczne liście. Należy ją natychmiast wysuszyć w gorącym, ciemnym miejscu, np. w wazonie lub piekarniku, aby roślina nie wyschła podczas przechowywania. Pierwszym krokiem w większości zastosowań kubańskiego oregano jest po prostu dodanie go do garnka pełnego wody lub bulionu, gotowanie na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Ponieważ głównym zastosowaniem tego śródziemnomorskiego zioła jest przyprawianie i gotowanie, często przechowuje się je jako świeży majeranek lub przyprawę w kuchni i dodaje oszczędnie do potraw. Potężniejsze kulinarne zastosowania kubańskiego oregano obejmują użycie liści w sosach (takich jak majeranek, śmietana, kurczak lub ryba), sosie pesto, potrawach warzywnych i sosach do sałatek. Najsilniejsze są jednak zastosowania znalezione w egzotycznych mieszankach kuchni meksykańskiej i karaibskiej (egzotyczne smaki często wymagają kilku podróży do blendera, zanim zioło będzie gotowe). Inne zastosowania tej wszechstronnej rośliny to aromaterapia, którą zapewnia, oraz wyjątkowe właściwości i zastosowanie jej liści.