Dieta ketogeniczna stała się bardzo popularnym sposobem odżywiania. Zgodnie z jej założeniami spalanie tłuszczu wymaga jedzenia tłuszczu, co może wydawać się absurdalne i nielogiczne, jednak wiele osób potwierdza, że taki jadłospis przynosi zaskakujące efekty i jest bardzo skuteczny. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź czym jest dieta ketogeniczna, a także kto może z niej korzystać.
Na czym polega dieta ketogeniczna i czym jest ketoza?
Podstawę menu w diecie ketogenicznej stanowi tłuszcz, białko to tylko ok. 20% energii, a węglowodany zaledwie 10%. Takie rozplanowanie planu żywieniowego ma swój cel, ponieważ pozwala wejść w stan ketozy – czyli stan, w którym organizm zaczyna korzystać z tłuszczu jako źródła energii. To, ile schudniesz stosując dietę ketogeniczną, zależy od kilku czynników, takich jak: wzrost, masa ciała, wiek oraz metabolizm. Przez pierwsze dwa tygodnie stosowania diety waga może spaść nawet o 4 kg – co stanowi bardzo imponujący wynik. Druga faza, która w zależności od potrzeb organizmu i stanu zdrowia trwa około 2-4 tygodnie, pozwala schudnąć około 1 kg tygodniowo – takie efekty powinny utrzymywać się również w trakcie późniejszych faz. Trzeba mieć jednak na uwadze, że do utraty masy ciała potrzebne jest zachowanie odpowiedniego bilansu kalorycznego.
Co można jeść na diecie ketogenicznej?
Lista produktów ketogenicznych jest dość szeroka. Podczas stosowania diety ketogenicznej można spożywać takie produkty, jak:
- mięso: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, a także drób,
- ryby: makrele, sardynki, łososie i owoce morza,
- warzywa: awokado, szpinak, kalafior, brokuły, jarmuż, cukinia, brukselka, oliwki,
- nabiał: jogurty, śmietana, tłuste mleko,
- tłuszcze: masło oraz oliwa z oliwek,
- jaja, orzechy,
- a także czarna lub zielona herbata – bez dodatku cukru.
Są też produkty, których nie należy spożywać na diecie ketogenicznej, są to:
- produkty pszenne, ryż, kukurydza, makarony i płatki zbożowe,
- słodzone soki i napoje gazowane,
- cukier, słodycze i ciasta,
- owoce,
- ziemniaki,
- a także produkty light.
Kto może stosować dietę ketogeniczną?
Plan żywieniowy oparty na tłuszczach, który obecnie nazywany jest dietą ketogeniczną, początkowo stosowany był w leczeniu licznych chorób, takich jak: stwardnienie guzowate, zespół D’Rose’a, Draveta i Retta, padaczka lekooporna u dzieci, a nawet choroba Parkinsona. Dietę ketogeniczną nadal wykorzystuje się w medycynie, jednak należy mieć na uwadze, że w przypadku wspomagania leczenia poprzez stosowanie odpowiedniego planu żywieniowego – musi pozostać on pod stałym nadzorem lekarza prowadzącego. Dieta ketogeniczna stała się także często stosowanym rozwiązaniem wśród osób, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami, oraz u osób zmagających się z insulinoopornością, ze względu na to, że prawidłowo prowadzona dieta, znajdująca się pod nadzorem doświadczonego dietetyka, pomaga wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Z diety keto nie mogą korzystać natomiast osoby, które mają problemy z wątrobą, nerkami i trzustką, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.