Łosoś jest jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Jest to popularna ryba, która jest bardzo odżywcza i może zmniejszyć czynniki wpływające na powstawanie wielu chorób. Ryby od dawna uważane są za pokarm prozdrowotny, a łosoś jest jedną z nich. Łosoś zawiera zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3, wysokiej jakości białko i wiele mikroelementów, dlatego warto włączyć go do swojego planu żywieniowego.
Białko – dlaczego jest takie ważne dla organizmu?
Jak wiemy białko jest jednym z trzech makroskładników, obok tłuszczów i węglowodanów. Dobrze skomponowana dieta to taka, która zawiera białka, węglowodany i tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Warto wiedzieć, że łosoś zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. Bez pełnowartościowego białka niemożliwe byłoby zapewnienie wszystkich funkcji w organizmie. Wegetarianie muszą dobierać odpowiednie źródła białka w swojej diecie, aby zapobiec niedożywieniom białkowym i pokryć jak najwięcej zapotrzebowania na ten makro składnik. Białko jest składnikiem budulcowym używany przede wszystkim przez: mięśnie, skórę rąk, ścięgna, tkankę łączną, krew, hormony, przeciwciała, a także inne narządy w ciele człowieka. Łosoś zawiera około 20 gram białka na 100 gram pożywienia, dlatego jest w pełni dostępny do tworzenia białek w organizmie. Należy podkreślić, że białko ma ogromne znaczenie w żywieniu dzieci i młodzieży. Ustalono, że młode rosnące organizmy bardzo potrzebują tego ważnego składnika budulcowego.
Dlaczego warto włączyć łososia do swojej diety?
Oprócz białka, łosoś jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Jeden filet z łososia zawiera około 2,2 grama kwasów tłuszczowych omega-3. Zalecane dzienne spożycie to 250-500 miligramów – więc wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać organizm człowieka w zdrowiu, mają właściwości przeciwzapalne, wspierają układ odpornościowy i przyspieszają walkę z infekcjami. Ponadto, wspomagają one pracę mózgu, biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu narządów wzroku, a także wpływają na pracę serca oraz stan naczyń krwionośnych. Zwiększone spożycie zdrowych tłuszczów poprawia także profil lipidowy, dlatego łosoś powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia. Łosoś stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania na białko. A białko jest ważnym makro składnikiem, którego organizm potrzebuje do zwiększenia zużycia kalorii, zmniejszenia głodu oraz utrzymania masy mięśniowej. Warto pamiętać, że dieta zawierająca odpowiednią ilość białka może pomóc poczuć się bardziej sytym. Łosoś jest bardzo bogaty w wiele witamin z grupy B, takich jak witaminy B6, a także B12 – które są bardzo ważne dla wzmocnienia układu odpornościowego i poprawy nastroju. Łosoś to także doskonałe źródło: potasu, fosforu, selenu, niacyny, żelaza, witaminy D3 oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego względu łosoś zasługuje na to, aby na stałe wpisać się na naszą listę zakupów. Pamiętajmy, żeby przed zakupem zwrócić uwagę na pochodzenie, a także certyfikat ASC.